Tüm dersler ortalamanız için önemli olsa da, hepsinden bir şeyler çalışma hayatında önünüze çıkacak olsa da aralarından bazıları hem öğrencilik hem de çalışma hayatınızda daha fazla yer kaplayacak. Bu durumda açık konuşmak gerekirse tüm derslerin önemi eşit diyemeyiz. Bazı dersler mühendislik eğitiminizin temelini oluşturacak ve size bir mühendis gibi düşünme yetisi kazandıracaktır.
Matematik
Bir çoğumuz mühendis olmayı küçükken K'nex ve benzeri oyuncaklar oynarken veya etrafımızdaki makinelere hayranlıkla bakarken kafaya koyduk. Büyüdükçe belgesel kanallarında mühendisliğin sadece bilgisayar programlarıyla ve deneyimle fikir yürütülerek yapıldığını gördük. Ama hesaba katmadığımız şey matematiğin mühendislikte çok büyük yer kapladığı, kullandığımız her formülün, her çıkarımın matematik ile elde edildiği gerçeği.
İleriki yıllarda derslerde matematiğin ne kadar gerekli olduğunu gördüğünüzde kendinize "1. sınıfta niye çalışmadım?" dememek için matematiğe biraz özen gösterin.
Fizik
Tahmin ettiğiniz gibi makine mühendisliğinin en çok yararlandığı bilim dalı fiziktir. Sonraki yıllarda göreceğiniz derslerde fizik dersinden hatırlatmalar görmeye hazır olun.
Mühendisliğe Giriş/Oryantasyon
Mühendislik ile ilgili bir çok ipucu yakalayabileceğiniz bu derse dikkat verin. Her ne kadar gereksiz ve kolay bir ders olarak görünse de kafanızda bazı fikirlerin oturmasına ve bazı sorularınızın cevaplanmasına yardımcı olacaktır.
2. Sınıf
Termodinamik
Makine mühendisliğinin temel konularından birisi. Bir araba motorundan buzdolabına kadar kullandığımız enerji dönüştürücülerin hepsinin çalışma prensipleri, hesaplarını göreceğiniz bu ders belki başta sıkıcı görünebilir, dersi takip etmek zaman zaman zorlaşabilir ama temellerini kavramayı başardığınız an en zevkli derslerden biri olacaktır. Enerjinin yararlı güce dönüşümünü ve kayıpları inceler.
Statik
Bazı üniversitelerde 1. sınıfta da görülebilen bu ders denge halindeki sistemlerin kuvvet analizlerini, iç kuvvetler, kafes sistemleri, atalet kuvvetlerini içerir. Bir kuvvetin yapı boyunca iletimini inceler. Mekanizma tasarımları için ve ileriki dersler için temeldir.
Dinamik
Cisimlerin kinematiği, Newton'un 2.yasası, İş-enerji metotları gibi konuları içerir. Hareketli bir sistemin hızı, ivmesi, ortaya çıkan kuvvetlerini inceler. İleriki dersler için temeldir.
Akışkanlar Mekaniği
İsminden de anlaşılabileceği gibi akışkan maddelerin hareketini inceler. Basınç değişimleri, denge, hız ölçümü gibi konuları işler. Akışkana bağlı basınç değişimleri ve aerodinamik sürüklenme kuvvetleri gibi konuları inceler.
Mukavemet
Mekanik tasarım için en önemli derslerden birisidir. Statik dersi bilgileri kullanılır. Gerilmeler, yükler, kayma merkezi, akma ve kırılma kriterleri, yer değiştirme hesapları, burkulmalar gibi konuları kapsar.Cisimlerin üzerindeki yüklere karşı dayanıklılığını inceler. İleriki dersler için temeldir.
Malzeme Bilgisi
Malzeme bilgisi mühendislik için temeldir. Kullanılacak malzeme seçimi ve malzemeyi tanımak çok önemlidir. Mekanik özellikler, çekme, burulma, çentik, sertlik, kristal yapı, yorulma özellikleri, ara fazla, demir karbon alaşımları, sertleştirme ve ısıl işlem gibi konuları kapsar. Bir çok ders için önemli bilgiler bulundurur.
Diferansiyel denklemler ve Mühendislikte Uygulamalı Matematik
Matematiğin devamı denilebilecek derslerdir. Diferansiyel denklemlerin çözüm yöntemleri, vektör analizleri, matrisler gibi konuları kapsar. İleriki dersler için temeldir.
Isı Transferi
Sıcaklık verilerine dayanarak ısı tranferi hesapları yapmayı ve sıcaklık değişimlerini inceler.
Isı Transferi
Sıcaklık verilerine dayanarak ısı tranferi hesapları yapmayı ve sıcaklık değişimlerini inceler.
3.Sınıf
İmalat Teknolojileri/İmalat Mühendisliği
Çalışma hayatında her sektörde önemlidir. Tasarımcıdan kalite kontrol uzmanına kadar herkesin bilmesi ve dikkat etmesi gereken konuları içerir. Döküm, kaynak, sıcak ve soğuk işleme, talaş kaldırma, otomasyon, metallere şekil verme, sac şekillendirme, alet ömrü, işlenebilirlik, yüzey kalitesi, maliyet analizi gibi konuları kapsar. Malzeme Bilgisi dersi bilgileri kullanılır.
Makine Elemanları
Mekanik tasarımcılar için en önemli derslerden birisidir. Mukavemet dersini temel alır. Üç boyutta gerilmeler, emniyet katsayısı, mil tasarımı, perçin, civata ve kaynak hesabı, yay tasarımı, mil yatakları, güç iletimi, dişli çarklar, kaplinler gibi konuları kapsar. Bütün diğer derslerde öğrenilenleri birleştirip parça veya makine tasarlamayı işler.
Makine Teorisi(Mekanizma Tekniği)
Mekanizmaların hareket alanı ve kısıtlamaları için temel konuları işler.
4.Sınıf
4. sınıf dersleri genellikle seçmeli ve istenilen sektöre veya işe göre önem farklılığı gösterebilir. Örneğin havalandırma proje sektöründe çalışmak isteyen bir kişi için Isıtma ve Havalandırma dersi önemliyken, tasarımla ilgilenen kişi için Bilgisayar Destekli Tasarım ve Sonlu Elemanlar önemlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder