9 Eylül 2012 Pazar

Makine Mühendisi Nedir? Ne Yapar?


Makine mühendisi, yarış arabasından mutfak robotuna kadar makine olarak düşünebildiğiniz her şeyi tasarlayan ve geliştiren kişidir. Makine mühendisliği mekanik sistemlerin tasarımı, üretimi, bakımını ve analiz için fizik yasalarının kullanımını kapsar.

Makine mühendisleri faydalı, emniyetli, güvenilir ve düşük maliyetli makinelerin tasarımı için ısı, kuvvet, kütle ve enerjinin korunumu gibi prensipleri statik ve dinamik sistemlerin analizinde kullanır.
Disiplinler arası yaklaşımla gereksinimleri belirler, formüle eder, sorunları çözerken bilimsel gelişmelerden, makinelerden, ekipmanlardan ve tesislerden yararlanarak erişilebilir kaynakları akılcı ve verimli kullanarak insanlara yararlı makineler ortaya çıkarır.

Bir çok makine mühendisi imalat, robotik, otomotiv, havalandırma gibi alanlarda uzmanlaşır. Bazıları disiplinler arası geçiş yaparak yapay organlardan nanoteknolojiye kadar her alanda çalışabilir. Bazılarıyla lisans derecesini işletme gibi alanlarda yüksek lisans yaparak yönetici olmak için kullanır. Makine mühendisleri genel olarak otomotiv, uzay ve havacılık, kimya, bilgisayar, iletişim, güç üretim endüstrilerinde çalışırlar.



Makine mühendislerinin bazı çalışma alanları:

Tasarım ve Dinamik Sistemler
Modelleme ve dinamik süreçlerin kontrolünü kapsar. Günümüzde akustik, titreşim ve modal analiz, sistem modelleme, malzeme şekillendirme süreçlerinin bilgisayarlı simülasyonları, bilgisayar yardımlı gerilme analizi vb. konularda faaliyet gösterir.

Enerji, Termo-Akışlanlar
Termodinamik, ısı transferi ve akışkanlar mekaniğini kapsar. Yanma süreçleri, içten yanmalı motorlar, güç aktarımı, ısı ve kütle transferi, hesaplamalı akışkanlar dinamiği, hava kalite kontrolü vb. konularda faaliyet gösterir.

İmalat ve Sanayi
Metal şekillendirme, taşlama, şekillendirmede sürtünme özellikleri, metal ve polimer kalıplarının bilgisayarlı tasarımı, otomasyon, endüstri mühendisliği, malzeme bilgisi vb. konularda faaliyet gösterir.

Mekanik
Mekanik ve malzeme bilimi üzerine yoğunlaşır. Mikro-yapı mukavemeti, deneysel mühendislik, plastisite, dinamik kırılma, biyomekanik, polimer kompozitler vb. konularda faaliyet gösterir.

Makine mühendislerinin yaptıkları işler genel olarak kavramsal tasarım, analiz, sunum, disiplinler arası takım çalışması, rekabet kıyaslama, proje yönetimi, prototip yapımı, deney, ölçüm, veri yorumlama, tasarım geliştirme, araştırma, satış ve pazarlama, danışma ve müşteri hizmetleridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder