12 Ekim 2012 Cuma

D3o - Akıllı Koruma


Şapkaların, ceketlerin, dizliklerin içine koyulduğunda kullanıcının varlığından haberi bile olmayacağı kadar yumuşak bir koruma malzemesi düşünün... ve bu malzemenin darbelere karşı bir kask kadar koruma sağladığını.






D3o Nedir?

D3o kendi haline bırakıldığın yumuşak ve esnek fakat darbe altında saniyenin binde birinde sertleşip kuvveti dağıtan ve darbe etkisini büyük ölçüde azaltan bir dilatant non-Newtonian akışkandır. Non-Newtonian akışkanlar hakkındaki yazı için buraya tıklayın.

Tarihçesi 

1999 yılında Richard Palmer Alplerde kayak yaptıktan sonra korumalıkların dizlerinde oluşturduğu morluklara bakarken daha rahat ve daha iyi koruma malzemelerinin olması gerektiğini düşündü. Daha sonra Hertfordshire Üniversitesi Araştırma ve Geliştirme merkezinden takım arkadaşı Dr. Phil Green ile ortak olarak kullanımı daha rahat materyaller geliştirmek amaçlı "D3O Lab" şirketini kurdu.

Richard Palmer
Palmer işinden ayrıldı, tüm birikimlerini harcadı ve 2005 yılında D3O şirketi kolay şekil alabilen, istenilen kalıplara dökülebilen, normal durumda yumuşak, esnek olan ve darbe altında sertleşip yüksek koruma sağlayan, hafif, ince, turuncu renkli polimer köpüğü üretmeye başladı.

Akıllı kumaş ve tekstil ürünü kategorisine giren malzemenin geliştirilmesinde en büyük zorluk, ürünün darbe sonrasında eski haline dönmesini sağlamak oldu. Materyalin formülü şirket sırrı olarak saklanıyor.


Nasıl Çalışıyor?

Moleküller arası bağların zayıf olması sebebiyle düşük hızlarda hareket ettirildiğinde kolayca şekil değiştiren malzeme, ani ve yüksek kuvvetler altında hızlı hareket ettirilmek istediğinde moleküller hareket etmeye zaman bulamadan hidrojen bağları oluşturuyor ve kitleniyor. Bunun sonucunda darbeyi emiyor, yüzey boyunca dağıtıyor ve darbe etkisini büyük ölçüde azaltıyor.






 Uygulamalar

 D3o, sporcu korumalıklarından askeri kıyafetlere, motosiklet ceketlerinden elektronik eşya kılıflarına kadar bir çok alanda kullanıyor.

Şirket D3o'yu 3 ana grupta toplamış. Bunlardan; hafif ve yumuşak olan ST motosiklet ve genel spor ekipmanlarında, çeşitli sıcaklıklardaki aktivitelerde koruma performansını sürdüren XT snowboard gibi aktivitelerin ekipmanlarında ve dayanıklı, çok yönlü, geniş aralıklı darbelere karşı koruma sağlayan SHOCK+ ayakkabılarda kullanılıyor.

Uygulamaya örnekler:
motosiklet ceketi ve pantolonlarının korumalık bölümleri
Snowboard kıyafetlerinin korumalıkları
Kaykay bereleri
Ayakkabı
Atlar için korumalıklar
Boks eldivenleri
Askeri ve kişisel savunma amaçlı kıyafetler
Dublör koruma ceketleri
İş botları
Telefon kılıfları



Uygulama Videoları 

Dublör ceketi 

 

iMesh iPhone kılıfı 
 

Kaykay beresi



 Daha fazlasını video sitelerinde bulabilir ve uygulamalar için firmanın websitesi http://www.d3o.com' u ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder